Den Haag Sculptuur
Home     English
TENTOONSTELLING
Rondleidingen
Voorgaande edities
Kunstenaars
Bezoek
EXTRAS
Informatiekiosk
Museumnacht 2013
JONGEREN
Educatie
PERS
Pers
ORGANISATIE
ContactDen Haag Sculptuur 2013Den Haag Sculptuur hoopt u in 2014 weer te mogen ontvangen. Het thema zal zijn: Frankrijk!

Den Haag Sculptuur en museum Beelden aan Zee presenteren in 2014: Grandeur. Franse beeldhouwkunst van Laurens tot heden.
Museum Beelden aan Zee 6 juni t/m 26 oktober 2014
Lange Voorhout - Den Haag Sculptuur 6 juni t/m 31 augustus 2014

Na de succesvolle zomerexposities Den Haag onder de Hemel, The Rainbow Nation en Russia XXI presenteren Den Haag Sculptuur en museum Beelden aan Zee in de zomer van 2014 een grote solotentoonstelling van Henri Laurens in Beelden aan Zee en hedendaagse Franse beeldhouwkunst op het Lange Voorhout. Dat maakten de organisatoren vandaag bekend in Crowne Plaza Den Haag-Promenade tijdens een bijeenkomst met partners en sponsors. 

De tentoonstelling Russia XXI: Hedendaagse beeldhouwkunst uit Rusland heeft ruim 200.000 bezoekers getrokken op de diverse locaties in Den Haag. Daarmee is het de derde opeenvolgende succesvolle samenwerking van Den Haag Sculptuur en museum Beelden aan Zee, na de tentoonstellingen Den Haag onder de Hemel met Chinese sculpturen in 2011 en The Rainbow Nation met Zuid-Afrikaanse beelden in 2012. 

In de zomer van 2014 is in Beelden aan Zee een solotentoonstelling van Henri Laurens en op het Lange Voorhout een expositie met hedendaagse Franse beeldhouwkunst. De bakermat van de moderne kunst in Europa ligt in Frankrijk. Parijs was de hoofdstad van de negentiende eeuw. Bijna alle ontwikkelingen die ten grondslag liggen aan de moderne kunst speelden zich af in de lichtstad. Kunstenaars trokken vanuit heel Europa naar Parijs om in de leer te gaan bij academies en kunstenaars en om in contact te komen met gelijkgestemden. De waardering voor Frankrijk als sculptuurland duurt voort tot vandaag. Frankrijk bezit vele interessante sculptuurmusea en druk bezochte beeldentuinen. 

Tijdens de zomer presenteert Beelden aan Zee de expositie De grote curve – Beelden van Henri Laurens (1885-1954) uit de collectie van Centre Pompidou. De kunst van de belangrijkste Franse beeldhouwer van het modernisme staat dan opnieuw in de schijnwerpers. Een selectie van ruim vijftig werken geeft een uniek inzicht in Laurens’ ontwikkeling van het hoekige kubisme uit zijn beginjaren tot de grote curve van zijn sensuele naakten uit de jaren dertig en veertig. 

Voor de tentoonstelling hedendaagse Franse beeldhouwkunst op het Lange Voorhout is een keuze gemaakt van zo’n 25 hedendaagse kunstenaars die monumentaal werk maken. In samenwerking met de kunstenaars wordt een overzicht gegeven van de stand van zaken op het gebied van de grootformaat kunst in de openbare ruimte in Frankrijk. 

Bij de tentoonstelling van hedendaagse Franse beeldhouwkunst wordt ook werk opgesteld in satellietlocaties, zoals de Kloosterkerk, Crowne Plaza Den Haag-Promenade, het gazon van stadhuis De Paauw in Wassenaar en het hoofdkwartier van Total E&P Nederland BV in Den Haag. 

Samenwerking & sponsoring 
Voor de zomertentoonstelling in 2014 wordt intensief samengewerkt met Maison Descartes. Het Centre Pompidou is de grootste bruikleengever van de solotentoonstelling van Henri Laurens. Total E&P Nederland BV, onderdeel van het Franse olie- en gasconcern, viert in 2014 zijn vijftigjarig bestaan en is de hoofdsponsor van de Franse zomertentoonstelling.