Hoe Te Controleren Op Vocht In Muren

Vochtbestrijding

Leven zonder vocht is nauwelijks denkbaar. Zelfs in uw huis is het onvermijdelijk. Stromende baden, kokend water, ademhaling en zelfs de materialen waaruit uw huis bestaat combineren met buitenlucht om vocht te creëren – een maat voor vocht in de lucht. Correcte bouwmethoden zijn echter bedoeld om binnendringen van vocht in uw muren te voorkomen. De buitenmuren zijn bedekt met een vochtbarrière en gevelbeplating, terwijl het interieur over het algemeen een andere vochtbarrière heeft onder de omhulling. In de meeste gevallen is het voldoende om te voorkomen dat het water het wandmateriaal doorweekt. Als er echter een lek is, kan het water de muur snel verzadigen en schimmel of rot veroorzaken. Om te testen op vocht in de muren, begint u met handmatige tests en gaat u verder naar vochtmeters.

muur oppervlak

Kijk zorgvuldig naar het muuroppervlak. Controleer op oppervlakverkleuring, zoals vergeling, afgeronde bruine vlekken of zwarte, vaak harig ogende verkleuringen die wijzen op schimmel- en meeldauwgroei. Let goed op de textuur van de muur. Peeling verf is een uitstekende indicator van vochtproblemen, samen met kromtrekken of knikken oppervlakken.

Duw lichtjes tegen de muur om te zien hoe het voelt. Door vocht beschadigde gipsplaten zullen zacht en sponsachtig aanvoelen, terwijl met hout beklede muren enigszins solide kunnen aanvoelen, zelfs met een vochtprobleem. Een botermes, een schroevendraaier of iets dergelijks dat over het oppervlak is geschraapt of er iets in is gestoken, zal vaak beschadigd hout onthullen.

Ruik de muur om te testen op vocht. Wanneer het interieur van een muur nat wordt, is het de perfecte omgeving voor meeldauw en schimmels om te groeien: het is donker, het is vochtig en er is voldoende voedsel beschikbaar voor de schimmel. Hoe meer vocht, hoe sneller de schimmel en de daaruit voortvloeiende houtrot. Als de muur muf ruikt, is dit een zeker teken van een probleem. Soms kunt u het probleem sneller identificeren door de voorplaat uit een stopcontact te halen om uw neus dichter bij de muur te krijgen.

Boor twee kleine gaten, ongeveer 3/16 inch in diameter en ongeveer 1 inch uit elkaar, in de muur. Werk vanuit het interieur of exterieur – beide methoden werken. Boor buiten net diep genoeg om door de gevelbekleding te gaan zonder in de buitenwandomhulling te boren. Boor binnen door de muur, voorbij de dampremmende laag en in de isolatie.

Steek de sondes van een sonde-vochtmeter in de geboorde gaten. Schakel de meter in en lees, volgens de instructies van de fabrikant, de weergave van het vochtgehalte. Pas de sondes indien nodig aan voor een constante meting en nauwkeurige resultaten. Het nemen van meerdere metingen verspreid over een bepaalde periode – zoals drie metingen in een half uur – helpt.

Vochtmeter

Vergelijk de meetwaarde met ideale vochtniveaus. Nulvocht is onrealistisch – zelfs hout dat wordt gebruikt om een ​​huis te omlijsten, bevat wat vocht. Normale meetwaarden meten tussen 7 en 13 procent vocht. Iets hogere waarden kunnen normaal zijn voor uw huis, maar te hoge waarden vereisen onmiddellijke aandacht.

Vul de testgaten als visuele en mechanische metingen normale vochtniveaus binnen uw muur aangeven. Buitenkant spuit u gekleurde of doorzichtige siliconenkit in het gat om het te vullen en waterdicht te maken. Gebruik binnenshuis houtplamuur of spackling en gipsplaten om gaten te bedekken. Als u echter een vochtprobleem heeft, moet u mogelijk de muurmantel afscheuren om het interieur te repareren, indien van toepassing.