Top 5 Verschillen Tussen Pin- En Pinloze Vochtmeters

Vochtigheid

Bij het zoeken naar nauwkeurige houtvochtmetingen, komt u onmiddellijk twee verschillende stijlen van meters tegen: pin en pinless. Wat is de betere toevoeging aan uw gereedschapsriem? Er zijn enkele fundamentele verschillen die u moet begrijpen voordat u koopt.

1. Pin versus pinloze vochtmeters

Hoe werkt een pinloze vochtmeter?

Pinloze vochtmeters werken met behulp van een sensorkussentje dat in contact met het houtoppervlak werkt, maar het oppervlak niet fysiek breekt of beschadigt om een ​​meting te doen. Pinloze vochtmeters bieden de mogelijkheid om het vochtgehalte (MC) te meten van het oppervlak tot 0,25 ″ of diepe dieptemetingen van .75 ″ tot 1.5 ″.

Hoe werkt een pin-type vochtmeter?

Vochtmeters in pin-stijl hebben meestal twee metalen pinnen die fysiek in het houtoppervlak moeten doordringen om een ​​vochtmeting te kunnen doen.

Laten we eens kijken waarom het verschil ertoe doet.

2. Sensorgrootte versus exacte nauwkeurigheid

Orion 930 op licht hout Het echte verschil ligt in de onderliggende technologie van elk type meter. Pin-meters werken volgens een weerstandsprincipe dat de stroom van elektriciteit tussen twee pin-uiteinden meet en de MC van dat zeer kleine pad meet. Houd er rekening mee dat pinmeters de MC alleen meten op het punt in het bos tussen de twee pins. Meerdere metingen zijn altijd nodig om een ​​overzicht van de MC te krijgen. Pinloze vochtmeters gebruiken een groter sensorpad en zenden elektromagnetische signalen uit om de MC van hout te meten. Dit biedt de unieke mogelijkheid om grotere gebieden in elk stuk hout snel en nauwkeurig te “scannen”, waardoor directe MC-metingen mogelijk zijn. Deze technologie kan vele board-voeten in seconden scannen zonder de tijdrovende inspanning om spelden in het hout te drijven.

Meter

3. Gaten versus geen gaten

Zoals we al hebben gezegd, zal een speldmeter het houtoppervlak doordringen om de MC te meten. Daarom maakt elke MC-meting een paar gaten in het hout. Voor 2x4s of brandhout is dit misschien geen probleem. Voor houten vloeren, mooie meubels, kasten of andere fijne houtbewerkingsprojecten, worden die gaten een reeks vlekken op het houtoppervlak. Pinloze meters laten geen schade aan het oppervlak.

4. Metingen met vaste diepte versus waarden met variabele diepte

Pinloze vochtmeters werken over het algemeen op twee standaard leesdiepten: ¼ ”onder het houtoppervlak en ¾” onder het oppervlak. Voor de meeste houtbewerkingsprojecten, zoals houten vloeren of kasten, bieden deze diepten de vereiste vereiste MC-waarden. Omdat pinmeters metingen tussen de twee pins uitvoeren, bieden ze iets meer variabiliteit in leesdiepten. De MC-meting wordt altijd uitgevoerd op de diepte waarop de pinnen in het hout worden gedreven. (Dit betekent natuurlijk ook dat als de pinnen niet correct zijn geplaatst, de MC-waarde mogelijk niet nauwkeurig is.) Pinnen zijn over het algemeen vervangbaar en kunnen in verschillende lengtes worden gekocht, of de meter zelf kan worden bevestigd aan externe hamersondes voor diepere MC dieptemetingen.

Vanwege de kracht die nodig is om een ​​speldmeter in het hout te steken, hoe langer de spelden, hoe groter het risico op breuk tijdens gebruik. Als u geen vervangende pinnen bij de hand hebt, wordt de meter onbruikbaar. Pinloze meters zijn minder gevoelig voor breuk tijdens normaal gebruik, maar moeten correct worden gekalibreerd (zoals beide stijlen moeten) om echt nauwkeurige MC-waarden te leveren.